vrijdag 13 april 2012

13 april 2012, Dag 8, onderweg Galapagos naar Frans Polynesie, Hiva Oa

Gisteren, dag 7, was duidelijk een baaldag. Deze langdurige windstiltes zijn fysiek en psychisch slopend. Wat je niet zou verwachten is dat je in deze situatie veel minder rust krijgt dan normaal. We gaan nog steeds richting wind, af en toe vinden we een flinke zucht in een enorme plensbui, alles weer zeiknat, alle zeilen voor de honderdste keer gewisseld en weg is de wind weer. We zijn overdag verder blijven dobberen, dat klinkt wel steeds heel relaxed, maar het voelt als een baby in een schommelwieg met een heel naar buurjongetje, die kijkt hoe hard het kan, hoe hoog en of het ook niet de andere kant op kan (en ook probeert of het stuk kan), het geluid van de golven, die bot tegen het schip aanslaan is binnen keihard, de klapperende zeilen maken je gek. Alles slijt in recordtempo, de zeilen, de verstaging, de lijnen, de lieren en wijzelf. We hebben dus extra rust ingelast, boekje erbij, Roderick had een verrukkelijke soep gemaakt, een soort Serbische Bohnensuppe, maar dan anders. Het laatste uurtje voor zonsondergang is bij ons echt Happy Hour, we nemen een drankje of gaan vast eten, meteen na zonsondergang is het pikdonker en gaat het wachtsysteem in. Dan komen we elkaar iedere 3 uur alleen tegen bij de aflossing. Toen het donker werd zijn we verder gegaan op de motor. Het afgelegde etmaal van donderdag was trouwens 45 Nm. Nog 2772 Nm.
Vrijdag, dag 8, we varen op de motor door de nacht, midden op zee, geen land, geen licht, geen schepen. De maan komt pas om 23.00 uur op vandaag. Wel als er geen bewolking is miljoenen sterren. Omdat we vlak onder de evenaar zitten kunnen we heel veel sterren zien, zowel op het Noordelijk als op het Zuidelijk Halfrond. Je hebt echt het gevoel dat je ze kunt aanraken. De maan komt op in het Oosten, net als de zon, alleen krijg je geen vooraankondiging, zoals bij zonsopgang van eerst een roze hemel. De maan is er ineens en daar kan je af en toe best even van schrikken. Door de lichtbreking komt hij rood boven de horizon, alles er om heen is inktzwart, de maan is nu half en hier zien we alleen de onderste helft bij opkomst, net een bootje. Dan vraag je je wel eens af, waar ineens dat schip vandaan komt, heb je dan zo suf opgelet? In de loop van de nacht zie je diagonaal de bovenste helft, dan gaat hij over de kop en in het westen weer onder. Leuk om zo eens helemaal te volgen. We varen dus door de nacht en bij ieder zuchtje wind hoop je dat het door gaat zetten. Om 22.30 was het zover, alle zeilen gezet, verzet, versteld, omgewisseld, ingedraaid, weer uitgedraaid, maar om 23.30 zeilen we en kan de motor af. Omdat we maar zo weinig voorstuwing hebben, zijn de stroom en de golven grote spelbrekers als het op koershouden aankomt. Maar we gaan langzaam vooruit en de stroom helpt ons nu ook een handje mee. Je voelt je direct weer een ander mens. Plus dat het schip nu over de golven gaat, in plaats dat de golven er tegen aan bonken, en op een kant blijft liggen, waardoor je je normaal bewegen kunt. Je bent direct niet meer moe. Tussendoor moest de hele handel weer weg, want de zeilen begonnen zich weer om de verstaging te wikkelen, maar we kregen weer een herkansing. En nu zeilen we al de hele dag, af en toe heel erg langzaam, af en toe in lekker tempo. We kunnen er weer helemaal tegen. Een paar flinke buien op ons kop gekregen, alles nat, nat, nat, maar ook weer water verzameld in emmers, nu heeft Roderick een filter in een stuk slang gemonteerd, zodat het water gefilterd in de tank komt. We durven geen risico te nemen dat het water dat al in de tanks zit slecht kan worden. Het was vandaag nog even improviseren met een slang en een trechtertje en een kannetje, ik voelde me net op Zandvoort. Nu een Sechuan tagliatelleschotel gegeten, à la Roderique, tagliatelle met een blik gemengde groenten, champignons, veel knoflook, veel hete pepers, ketjap, oestersaus, Bajunsauce, boemboe satékruiden. Mjammie, pittig en heet, ik denk dat ik nu een vuurspuwende draak kan imiteren.
We hebben trouwens met Dennis een afspraak gemaakt, hij gaat voor ons via Internet het weer in de gaten houden, vooral de Tropical Storms, de golfhoogten en de wind, en zal ons zonodig waarschuwen via Sailmail. Hartstikke fijn natuurlijk. Hij weet tenslotte precies waar we zitten iedere dag. Hij vindt het ook erg leuk om te doen. Toppie! Onze positie vandaag om 18.00 LT 03.36 S 094.57 W, afgelegd 8e etmaal 83 Nm. 2689 te gaan.

----------
radio email processed by SailMail
for information see: http://www.sailmail.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten