zondag 21 juni 2015

op weg naar Rodrigues dag 5 en 6

Het is een beetje verwarrend met de dagen omdat we dagen en nachten doorgaan en ergens er tussen in de blog proberen te versturen.
In de nacht van vrijdag op zaterdag hadden we dus problemen en die vis. We vallen uitgeput ons bed in, we liggen daar geankerd in heel onstuimig water, we hebben uiteraard de ankerwacht gezet. Roderick ligt al in bed, ik blijf een beetje dommelen in de kajuit en kijk af en toe wat rond ter controle. Is er wat te zien dan? Nee helemaal niks, het is pikdonker, we liggen ver van de kant, we zien geen lichtjes, geen boten, geen dorpje of zo, dus je kunt alleen op de instrumenten afgaan. Voor mijn gevoel beweegt de boot verkeerd, maar de ankerwacht geeft geen krimp, dus dat zal de stress van de avond wel zijn. Half uur later, ik vertrouw het toch niet, start het grote systeem op, bekijk de coordinaten, kan mijn ogen niet geloven, ga eens aan het rekenen, Ja hoor, het anker krabt, we zijn zeker 400 meter verplaatst. Onze goeie Rocna laat ons nooit in de steek, dat is een groot stevig anker en de ankerwacht dan? Ja die had allang te keer moeten gaan. Gelukkig zijn we door de stroming niet naar de kant verplaatst, die droogvalt bij eb, maar gewoon in de lengterichting. Roderick wakker worden, we driften en zo staan we om 5 uur in de nacht in het pikdonker het anker weer op te halen en moeten we nogmaals de hele ankermanoeuvre oveWrdoen. Soms zit het mee, soms zit het tegen.
We slapen nog wat, we willen vanmiddag pas om 16.00 uur vertrekken ivm stroming, we kunnen dus rustig even bijkomen. Roderick haalt het weer op via de radio en als we dat goed bekijken, blijkt dat we over 2-3 dagen regelrecht de storm in varen, dan kunnen we beter nog een dagje blijven liggen.
's avonds zitten we buiten in de kuip, lichtslang erboven, een boekje te lezen, grappig toch zo je eigen huiskamer midden op zee. Ineens ziet R een gaatje in de bimini, tjee kan er ook nog wel bij. Bij het heel schuin varen en het gehots over de golven heeft het puntje van de giek net over de top van de bimini geschavield. Daar moeten we direct wat aan doen morgen.

Zondag, 21 juni 2015, dag 6

Sinds vannacht liggen we te hotsen in ons bed, het schip gaat te keer als een op hol geslagen schommelwieg. Je kunt nauwelijks staande blijven, dus blijven we nog een uurtje langer in bed, maar zelfs daar moet je je vasthouden. Na het ontbijt ga ik de naaimachine uitgraven en de stukjes reservestof op zoeken, dat ligt niet echt bij de hand voor de oversteek, aan R de eer om de bimini van de buizen van het hekwerk te halen. Die is helemaal ingeregen, hij moet acrobatische toeren uithalen om niet overboord te vallen. Hij moet hoog boven zijn hoofd de spullen losmaken, af en toe op de randen van de boorden staan en dan reiken. Dat kost echt wel wat zweet, daarbij is het al 35 graden. Twee uurtjes later mag hij weer in de herkansing, dan zit er een mooi lapje ter versteviging op. We nemen nog een paar uurtjes rust, eten warm en dan is het tijd voor vertrek, 16.00 uur.Op een dansend en springend voorschip mag hij het anker binnenhalen, maar wel met reddingsvest en safetylijnen. Gelukkig laat het anker zich snel weer binnenhalen en kunnen we op weg. De ankerbaai lag aan de kant van Sumatra, om in de volgende geul terecht te komen moeten we eerst weer een stuk Javazee oversteken ter grote van het IJsselmeer, direct onder het eiland Bangka langs en daarna weer richting Zuid, Zuid oost en Zuidwest. We komen dan namelijk in allemaal olievelden terecht, waar je niet doorheen mag varen. Maar so far so good. Onze positie om 19.00 uur boordtijd is 02.50.54S
105.57.36 E. Lieve groeten van ons.

----------
radio email processed by SailMail
for information see: http://www.sailmail.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten