vrijdag 19 februari 2016

dag 11 Luderitz St Helena

Vrijdag, 19 febr 2016, dag 11 Luderitz naar Sint Helena

Ja het brood is heerlijk geworden, maar wat een crime was het om dit te maken op een dansend, rollend en hotsend schip. Het is jongleren op hoog niveau.
Eerst de ingredienten en keukenspullen verzamelen, je pakt het een en er valt een ander. Dan moeten er 2 zakken meel uit de voorraadbank opgegraven, maar die staat ook vol potjes jam en blikjes groenten, alles klemvast gezet. Als je dan 2 potjes er tussenuit haalt, gaat de hele handel schuiven en waar laat je die twee losse potjes, die rollen direct door het hele schip, dus die moet je eerst weer zien te vangen. Dan de zakken meel in de plastic voorraadpotten overdoen, Je mikt het zo keurig uit, maar dan ramt er ineens een golf tegen de zijkant en lig je zelf met je buik op het aanrecht in het meel. Uiteindelijk liggen de deegklompen netjes te rijzen in hun blik, 2 kaneelrozijnenbroodjes, 1 ontbijtbrood en 1 uienkruidenbrood, ik gebruik kleine cakevormen, waardoor ik er 4 tegelijk in de oven kan doen. Maar daar zijn ze nog niet. Even het plaatje visualiseren, de oven is voorverwarmd, dus heet, die hangt cardanisch met een grote boog heen en weer te slingeren en daar mag ik dan de broden inmikken. Je loopt hier overdag in een hemdje en een short, dus eerst iets dikkers aan met mouwen en iets extras over mijn buik als bescherming. Oven open en mikken maar. En zo gaat het maar door. Het kost zo gigantisch veel energie op een losgeslagen zee.
Dan ook maar meteen aan de slag om yoghurt te maken, dat doe ik met melkpoeder dus het effect is bijna hetzelfde als hierboven. Dan meteen ook nog maar een pastasalade voor de lunch van de overgebleven macaroni en dan is alles hier in de keuken wel een keer omgerold, omgevallen, leeggelopen enz. Maar nu zijn we weer voor 2 dagen klaar. De wind is wat toegenomen en de golven navenant, verder gaat het wel lekker, momenten dat je het gerol zat bent, worden dan ineens weer afgewisseld door een zilveren zee met sprankelende golven in de goede richting, ben je meteen weer helemaal gelukkig. We genieten dan ook extra van die momenten, nemen een lekker drankje in de kuip ingebed in een stapel kussens en stootwillen. Duurt meestal niet zo lang, want dan dient het volgende golvenveld zich aan. Zag er op de weerplaatjes een stuk rustiger uit he Dennis. Maar al met al zijn we zeker niet ontevreden hoe de passage verloopt. Helaas komen we net niet goed uit met de aankomsttijd in Sint Helena, we komen namelijk morgen, zaterdag, daar aan, maar in het donker, na 20.00 uur, dat durven we niet aan, dus moeten we een extra nacht op zee blijven en in de loop van de dag wat afremmen, dan kunnen we zondagochtend na 06.00 uur naar het eiland varen. Het is maar een piepklein eiland, ongeveer 15 nm lang en 7 nm breed, dus als we niet oppassen zijn we er al voorbij en terug is met deze zeegang en heersende wind geen optie. Maar het gaat vast wel lukken. We laten het jullie wel weten, groetjes van ons. R&Y
Onze positie op vrijdag 19 febr. om 12.00 uur 17 37.54S 003 1258W totaal afgelegd 1268 Nm, nog te gaan 190 Nm.
Noot: ik schreef laatst dat wij hier op UTC tijd leven, dat is natuurlijk 1 uur vroeger als bij jullie en niet later zoals ik schreef. De zon komt bij ons een uur later op dan bij jullie, vandaar, iedere 15 graden naar het westen wordt het 1 uur vroeger.

----------
radio email processed by SailMail
for information see: http://www.sailmail.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten