maandag 28 maart 2016

dag 26 27 28

28 maart 2016, maandag, dag 26, 27,28, oversteek St Helena naar Cabo Verde

Die golven maken je gek, het houdt niet op, ladingen water krijgen we over en we worden zo moe van het gerag en gebeuk. Alles binnen is nat, zout, plakkerig en een zooitje. We moeten nog steeds naar het oosten, niet alleen liggen daar de eilanden, maar aan de oostkant van het golvenveld zouden de golven ook minder hoog en hard zijn. Om 50 Nm oostwaarts te komen, moeten we uiteindelijk 150Nm ZO varen, steeds verder van onze bestemming af en dan opnieuw een slag maken noordwaarts van zo'n 130 Nm, dat is 500 km om! We gaan dus gewoon dag en nacht door, hebben inmiddels een chronisch slaaptekort, Roderick zijn rug is gelukkig weer okay en de stemming aan boord ook nog steeds, dat is bijna niet te geloven. Alleen willen we nu wel heel graag een keer aankomen, we hebben zelfs nog overwogen om in een ruk door te gaan naar de Azoren, maar eerst moet het hele schip ontzout worden, de kleding in de kast druipt van het zeewater, dus onze rustdagjes zullen waarschijnlijk iets anders verlopen. Zondag, de 27e, zijn we nog steeds met onze slag ZO bezig. Is het vandaag nou Pasen? Iedereen wenst ons Vrolijk Pasen. Dus krijgt Roderick 2 crackers met smeerkaas en een laatste koud gekookt eitje ingepakt in een stukje keukenrol met een touwtje erom. Gelukkig schijnt ons uitwijkplan nu te werken, de golven zijn wat lager en minder heftig. 's Middags maak ik zelfs Paaseten. Je moet toch wat om de moed erin te houden.
We hebben bijna de 15e lengtegraad bereikt, daar willen we weer overstag gaan, nu richting Noord, scherp aan de wind vanuit het NO. Alleen overstag gaan in het holst van de nacht, echt middernacht, net na hoogwater, nog geen maan, overal hoge beukende golven is geen sinecure. We hebben de procedure uit en te na doorgesproken, want er mag niks misgaan. We hebben het extra lastig, want door al het geweld is nu net de windmeter er ook mee gestopt, dus we moeten zelf exact in de gaten houden wat er gebeurt, hoe hard zou het waaien, moeten de zeilen kleiner, groter, waar komt de wind vandaan, is er een windshift? Ach het houdt ons lekker bezig. De overstagmanoeuvre ging wel zo mooi, we zijn gewoon trots op onszelf en het mooiste van alles: Het Werkt. We kunnen redelijk goed Noord varen, tja het blijft wel oceaan natuurlijk met bij behorende golven etc, maar na twee uurtjes besluiten we om beurten maar weer eens een uurtje te gaan slapen, de maan is ook opgekomen,en we gaan met 4-5 knopen de goede kant op. He, he, nog ongeveer 150 Nm te gaan, halen we niet morgen bij daglicht meer, dus er komt nog een nachtje bij. Onze vermoedelijke aankomst wordt waarschijnlijk dinsdagochtend.
Onze positie op maandag 12.00 utc is 16 01.128N 025 23.549W, het zonnetje schijnt, de golven zijn "maar" 2 meter, kortom het gaat lekker. We hebben inmiddels 2816Nm (meer dan 5000 km) op de teller, al een ommetje van 400 nm erbij, en er kan nog meer bij. Veel liefs van twee zoute Rimpelhonden.

----------
radio email processed by SailMail
for information see: http://www.sailmail.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten